De voor- én nadelen van een Smart Home
Moderne technologie maakt alles slim tegenwoordig. Van mobiele telefoons tot auto’s tot wasmachines tot je eigen huis, alles evolueert voortdurend waardoor het leven gemakkelijker en toegankelijker wordt. Elke dag komen er nieuwe apparaten bij en de techniek evolueert razendsnel. Zo zijn er producten voor de woonkamer, badkamer, de tuin en de keuken. Iedereen kent de term “smartphone” en de toepasbaarheid daarvan, maar wat is een Smart Home? En wat zijn de voor- én nadelen van een Smart Home?
Wat is een Smart Home eigenlijk?
Een Smart Home verwijst naar een huis met daarin verschillende apparaten die met het internet en soms met elkaar zijn verbonden. Deze apparaten kun je verschillende taken in huis laten uitvoeren, ook op afstand. Bijvoorbeeld op afstand de kachel alvast aanzetten, de verlichting in de kamer met je smartphone bedienen of via de video deurbel kijken wie er heeft aangebeld terwijl jij niet thuis was.
Je kunt op een redelijk eenvoudige manier van je woning een “slimme woning” maken. Diverse apparaten zoals IP-camera’s, speakers, tablets, smart-tv’s, printers, koelkasten en nog veel meer kunnen van jouw huis een Smart Home maken. Je kunt al deze apparaten overal ter wereld bedienen met je smartphone. Naast de verschillende producten die je in een Smart Home kunt gebruiken is het ook van belang om de beveiliging van deze apparaten te optimaliseren, bijvoorbeeld door een VPN te gebruiken.
Maar wat zijn dan specifieke Smart Home apparaten?
• Smart TV’s
Met een Smart TV kun je via het internet genieten van streaming diensten en uiteraard TV kijken. Je kunt eenvoudig programma’s opnemen en terugspoelen tijdens live televisie. Via de afstandsbediening kun je vaak ook spraakgestuurde commando’s doorgeven aan je Smart TV.
• IP-beveiligingscamera’s
Als je van je huis een slimme woning maakt kun je met IP-camera’s op elk moment alles in de gaten houden. Deze camera’s staan via internet in verbinding met je smartphone zodat je precies kunt zien wat er thuis gebeurt.
• Slim slot
Als je de deur overal ter wereld op slot of open kunt doen, wat heb je dan nog meer nodig? Met de slimme lock functie hoef je niet meer naar de juiste sleutel te zoeken want je sluit de deur eenvoudig af met je smartphone.
• Slimme lampen
In een verlicht huis thuiskomen? Of ‘s avonds vanaf de bank de lampen juist wat dimmen? Met slimme lampen kun je heel eenvoudig via een spraakcommando of via een app. Een andere kleur is ook zo geregeld.
• Slimme CV ketels
Wakker worden of thuiskomen in een opgewarmd huis komt in veel (modernere) huizen ook steeds vaker voor. Met slimme CV ketels kun je eenvoudig de gewenste temperatuur instellen op elk gewenst moment van de dag.
Maar zoals er vele voordelen kleven aan een Smart Home, zijn er ook enkele nadelen. En die kunnen vergaande gevolgen hebben. Hoe kun je voorkomen dat jouw slimme huis iets té slim wordt en misschien wel gevoelige informatie deelt die je niet wilt delen?
Standaard wachtwoorden
Over het algemeen zijn smarthome-apparaten met elkaar verbonden via hubs die worden beveiligd met wachtwoorden. Deze wachtwoorden zijn meestal niet erg sterk en zijn vaak zelfs de standaard wachtwoorden vanuit de fabrikant. Hierdoor kunnen hackers redelijk eenvoudig het wachtwoord achterhalen en het hele netwerk hacken. Op die manier kunnen de apparaten in jouw Smart Home eenvoudig overgenomen worden met alle gevolgen van dien.
Veilig wifi netwerk
Het hebben van een veilige wifi-verbinding is de eerste stap om dergelijke hack risico’s te vermijden. Koop een krachtige wifi-router van een bekend merk, installeer een VPN en wijzig vervolgens het standaardwachtwoord volgens de instructies van de fabrikant. Er is een optie in de routerinstellingen om het netwerk te verbergen. Breng indien mogelijk aparte wifi-verbindingen tot stand voor alle slimme apparaten.
Kies voor producten van bekende merken. Kies je voor een Smart Home systeem van een bekend merk is het risico op problemen of mogelijk hacks veel kleiner. Want hoe groter de fabrikant hoe meer geld er beschikbaar is om de veiligheid te waarborgen.
Koppel het apparaat los. Schakel de apparaten die je niet gebruikt uit als je niet thuis bent of op vakantie gaat. Dit bespaart energie en voorkomt dat hackers toegang kunnen krijgen tot deze apparaten.
Professionele installatie
Door een professioneel team van ingenieurs in te huren, kunnen ze alle apparatuur effectief installeren en geavanceerde beveiligingsmaatregelen inschakelen en een sterke firewall op het netwerk bouwen.
Controleer altijd de instellingen
Altijd vertrouwen op slimme apparaten is niets anders dan een risico. Je kunt erop vertrouwen dat jouw apparaat je gegevens privé houdt, maar als je niet de juiste instellingen voor de apparaten hebt ingesteld dan kan het zomaar zijn dat je veel meer informatie deelt dan je wilt. Controleer daarom altijd in de app van het slimme apparaat welke gegevens je deelt en met wie. Zet bijvoorbeeld het delen van je locatie alleen aan bij het gebruik van de app, en niet continu. Dat scheelt ook nog eens batterij van je smartphone.
Dit bericht is in samenwerking met ExpressVPN opgesteld als informatief artikel over een Smart Home.